Emberek, akiknek a közelségétől te is rosszul érzed magad

 

stress-2902537_340.jpg
Minden embernek vannak rossz napjai: bal lábbal keltek fel, keveset vagy éppen rosszul aludtak, és még lehetne sorolni a listát. Azonban ezeket az embereket nem szabad összekeverni az energiavámpírokkal.

Az energiavámpír jellemzői/típusai

  • Állandóan panaszkodik, soha semmiben nem látja meg a jót. Még akkor is csak a rosszat keresi, ha éppen sínen van az élete.
  • A napjai mindig és minden esetben rosszul indulnak. Valami mindig történik velük éjszaka alvás közben, illetve gyakori esetben fájdalommal ébrednek, - soha semmi sem kezdődhet jól.
  • Abban az esetben, ha veled valami rossz történt, az biztos, hogy az ő sztorija még rosszabb. Képtelenség felülmúlni az ő borzalmas élményét.
  • Akkor érzi jól magát, ha eljátszhatja az áldozat szerepét, mindezt olyan átéléssel, hogy Oscar-díjra lehetne jelölni érte.
  • Mindig kritizál mindenkit. Téged és másokat egyaránt. Képtelen elviselni azt, ha valaki jó valamiben, így inkább folyamatosan a puffogtatja azokat a dolgokat, amiben az illető már hibázott.
  • Borzasztóan manipulatív, - észre sem veszi az ember és már bele is sétált a csapdájába.
  • Negatív aurája van. Még akkor is rosszul érzed magad a közelében, ha meg sem szólal, egyszerűen ilyen a kisugárzása.
  • Erősíti benned a rosszat. Ha neked valami nem jött össze, akkor még két év múlva is az arcodba fogja vágni, hogy: - ugye emlékszel még arra a bizonyos esetre. Akárhány hibát követsz el életed során, minden alkalmat megragad, hogy véletlenül se felejtsd el.
  • Tapadós. Vagy nagyon nehéz, vagy képtelenség levakarni. Amennyiben elküldöd, akkor kap egy adagot, amivel mást boldogíthat, utána ugyanúgy visszatér hozzád, mintha semmi sem történt volna.
  • Mindig a múltban él. Újra és újra ugyanazokat a köröket futja le, nem bírja túltenni magát azokon a helyzeteken, amik őt rosszul érintették. Mivel ez egyre több lesz, így képes akár napokig sorolni a fájdalmát.
  • Általában olyan embereket keres, aki nála gyengébb jellem. Mivel - egy viszonylag gyenge személyiség - eleinte ezt a típust erősnek látja, könnyen beleszalad a hálójába, onnantól pedig nincs visszaút.

Ezek az emberek addig fognak szipolyozni téged, amíg csak tudnak. Belőled élnek, a te energiádat használják fel arra, hogy „életben” maradjanak. Ezáltal, amit ő elvett tőled, te mástól fogod elszívni, így elindul a láncreakció.


Mit tehetünk ellenük?

Nos, mint általában mindenben, itt is több típusba sorolhatóak ezek az emberek.

Vannak, akiket már régóta ismersz, de nem ilyenek voltak. Talán fél éve, vagy egy éve kezdődött nála ez az állapot, és nem akarod a barátságotokat tönkretenni, így nagy valószínűséggel nem fogod elzavarni az életedből. Eleinte csak hetente egyszer voltak rossz napjai, aztán ezek egyre sűrűbbek lettek, és már minden nap kellett valami rossz az életébe. Nyilván te erről nem tehetsz, - biztos, hogy minden alkalommal meghallgattad és próbáltál tanácsot adni neki. Egy idő után viszont már nem tudsz újat mondani neki, csak és kizárólag önmagad ismétled, - ami lássuk be stresszes és fárasztó. Ilyenkor le kell ülni az illetővel és normálisan elmagyarázni neki, hogy amit csinál nem jó sem neki, sem neked. Nyugodtan hozd fel, hogy te próbáltál segíteni neki, de már te is fáradt vagy és nincs mindig energiád az ő sirámait hallgatni. Tanácsold neki, hogy keressen fel egy pszichológust, egy jó szakembert, mert ha így folytatódik, akkor erre rámehet a barátságotok is. Amennyiben ezek után sem változtat a dolgain, akkor el kell határolódnod tőle, bármilyen nehéz is. Te mindent megtettél, fél percig se legyen lelkiismeret-furdalásod.

A másik típus az agresszív. Valahol, valakinél megismerkedtetek, előadta a bajait, te meghallgattad, mert jó fej voltál. Viszont nem tudhattad előre, hogy egy energiavámpírral akadtál össze. Mivel első alkalommal jó hallgatóságnak bizonyultál és kellő energiát is szívhatott belőled, te leszel a következő áldozata, akire mindent rápakolhat. Miért szemét a pasija/barátnője/kutyája/macskája. A legjobb megoldás, ha ezt a kapcsolatot azonnal megszünteted. Itt még finomkodnod sem kell, hisz alig ismeritek egymást, - illetve te ismered már, hisz mindent tudsz róla, viszont lehet, hogy a vámpír még a vezetékneved sem tudja. Kerek perec meg kell mondani neki, hogy nem szeretnél vele többet beszélgetni és keressen mást.

A legrosszabb típus, akit szinte gyerekkorodtól ismersz és mindig ilyen volt, csak későn vetted észre. Ők már annyira rád vannak tapadva, hogy nem félnek attól sem, hogy lelkileg zsaroljanak téged. Ha éppen nem vagy fogékony a bajaira, képes öngyilkossággal is fenyegetőzni. Mindezt halál nyugalommal úgy, hogy észre sem veszik mekkora terhet és nyomást raknak rád. Eleinte még komolyan veszed, de az ötödik, hatodik alkalom után már nem rohansz egyből, azonban a kis ördög, vagy angyal ott a füledbe és folyamatosan azt csiviteli, hogy: - mi van, ha most mégis megteszi? Ennek fényében újra rohanni fogsz hozzá. Ebben az esetben két lehetőséged van. Akár erőszakkal elrángatni egy erre szakosodott orvoshoz, vagy szólni a családtagoknak. Nem a te dolgod minden gondját megoldani.

alone-2666433_960_720.jpg


Természetesen még sok más típusa is létezik. Vannak, akik gyengébb verzióba űzik az energiaszívást, vannak, akiknek idővel elmúlik

Hogy viselkedj az ilyen emberekkel, ha a közelükbe kerülsz:

 

  • Még, ha nehéz is, de egyik füleden be a másikon ki. Nyilván ez abban az esetben működik leginkább, ha csak ritkán találkozol ezekkel az emberekkel.
  • Ne engedd magad eltéríteni, ez olyan, mint egy szekta, magaddal ránt. Ha ő elmesél egy rossz élményt, akkor te magadban idézd fel a szép emlékeid, amik rólad szólnak.
  • Ne kezdj felesleges vitába, mert erre hajt, erre játszik, egyszerűn csak mosolyogj.
  • Ha kell, egyszerűen keress egy kifogást és távozz a helyszínről, vagy az illető közeléből.
  • Ha már végképp eleged van, akkor ne félj használni a hangod. Egyszerűen mondd meg neki, hogy sajnálod, de neked erre a negatív energiára nincs szükséged. Valószínű nem te leszel az első ember, akitől ezt hallja. Amennyiben mégis, akkor meg rendezd le magadban annyival: valakinek előbb utóbb meg kellett mondania.

 

 

Nem csak a léleknek, a szervezetre is káros az energiavámpír


Újabb kutatások kimutatták, hogy ezek az emberek, - ezek a negatív hatások - nem csak a lelkünket károsítják, hanem a szervezetünkre is károsak lehetnek. A dühös, frusztrált, haragos emberek átrakják ránk a feszültséget, - ezáltal mi is stresszesek leszünk. Gondoljunk csak bele. Korán reggel találkozunk egy energiavámpírral, aki már a napod kezdetén beleülteti a pesszimizmust, a rossz gondolatot a fejedbe. Onnantól fogva egy kis görcs lesz a gyomrodba és nem tudod, hogy mit kezdj vele. Feszült leszel, felmegy a vérnyomásod és a hasadban lévő nyomás sem szűnik meg. Ezek mind-mind mérgezőek a szervezetre. Ennek fényében, bármilyen nehéz is, de próbáljuk meg kivonni a környezetünkből ezeket az embereket. A saját egészségünk sokkal fontosabb, mint egy – úgymond – idegen emberé. Nem mellesleg, ha ilyen állapotba kerülünk, azt továbbítjuk a családtagjaink felé, akik ezáltal ugyanúgy letörtek és feszültek lesznek. Gondoljunk magunkra és a családunkra. Merjünk önzők lenni.

 

 

 

Kulcsszavak: negativitás, energiavámpír, pozitív gondolkodás, viselkedés