Levendula illóolaj a testi-lelki egészségünk érdekében

spring-4035363_340.jpg

Köztudott, hogy a levendula jótékony hatású


Már az ókori Görögök is előszeretettel használták és csináltak belőle különböző készítményeket. Dioszkoridész volt az első, aki - időszámításunk előtt 77-ben - írt feljegyzéseket, részletes leírásokat magáról a növényről és annak gyógyászati hatásairól. A középkorban a kolostorok kedvelt növénye volt. Anglia királynője, Erzsébet, pedig minden reggel cukrozott levendulát fogyasztott.

Miért döntöttem a levendula illóolaj mellett:

Sokáig keresgéltem a különböző illóolajok között, mire végül megtaláltam a megfelelőt. Évek óta küzdöttem alvászavarral, számomra az elsődleges szempont ez volt a kutakodás során. Mindannyian mások vagyunk, mindenkinek más válik be. Több márkát kipróbáltam, mire megtaláltam az igazit a Manna oldalán. Mióta ezt használom - párologtatóba csepegtetve - sokkal jobban alszom. Kiadós, pihentető éjszakáim vannak. Ezen kívül kipróbáltam fejfájásra, - meleg és a front miatt elég sűrű a fejfájós napom - ilyenkor egy-egy cseppet a halántékomba dörzsölök és pár perc után érezhetővé vált az enyhülés. Természetesen, ezen kívül rengeteg egyéb dologra is lehet használni, - lent készítettem egy listát - amiket jelenleg is tesztelek.

levendula-illoolaj-101820-662.png



Fontos, hogy csak olyan terméket használj, ami ellenőrzött és jó minőségű, ezeknek 100%-os illóolajat kell tartalmazniuk. Ne vigyük túlzásba se a használatát, elég pár csepp belőle és máris tökéletesen kifejti hatását. Belső használatra ne alkalmazzuk. Használat előtt mindenképpen teszteljük, hogy nem vagyunk-e érzékenyek rá.


Mire jó a levendula illóolaj:

  • Fejfájás, migrénes fejgörcsök esetén dörzsöljünk egy keveset a halántékra.
  • Reumás bántalmak esetén nagyon hatásos a fürdővízbe csepegtetve, illetve masszázsolajként használva.
  • Levertség, depresszió, szorongás ellen párologtatóba csepegtetve fejti ki jótékony hatását, illetve fürdővízben ugyanúgy használatos.
  • Gyulladáscsökkentő hatása miatt jó ekcémára, égett, gyulladt bőrre, a nehezen gyógyuló bőrre kenve gyorsítja a gyógyulás folyamatát.
  • Fejbőrbe masszírozva csökkenti a hajhullást, illetve a korpásodást is megszünteti.
  • Alvászavar esetét, párologtatóba, illetve párnára cseppentsünk egy keveset.
  • Enyhíti a rovarcsípések által okozott viszketést
  • Nátha és megfázás esetén segíti a gyorsabb felépülést, ha a homlokunkra dörzsölünk belőle.
  • Mivel a különböző rovarok, - szúnyogok, legyek, bolhák - nem szeretik, így tökéletes azok távoltartására is.
  • Amennyiben nehezen bírjuk az utazást, - autó, repülő – egy keveset masszírozzunk a fülünk mögé. Csökkenti a hányingert.
  • Hideg időszakokban szinte elkerülhetetlen, hogy ne száradjon ki a kezünk, a levendula illóolaj használatával ezen könnyedén tudunk segíteni.
  • Szénanátha, asztma, felsőlégúti panaszok ellen szintén nagy segítséget nyújthat.
  • A demenciában szenvedő embereknél a belégzés után jobb közérzetet biztosít.
  • A klimax sok nő életét megkeseríti. Belégzés esetén csökkenti a hőhullámot és más illóolajak segítségével segít a menopauza által kiváltott levertséget, szorongást.
  • Pánikbetegeknek, állandó szorongásban küzdőknek elengedhetetlen kellék a levendula.

 lavender-1490788_340.jpg


Mire figyeljünk az olajok használata során:

Mivel a növényekből kivont olajok nagyon tömények, így óvatosan kell bánni velük. Túlzott használata, többet árthat, mint amennyit használ. Nagy dózisban és olyan esetben, amikor nincs rá szükség, ne használjuk. Olyan helyen tároljuk, ahol a gyermekek nem érik el. Esetleges lenyelésnél ne vizet, hanem olajat igyunk, és azonnal hívjuk az orvost. Idősebbek és gyerekek esetén inkább csak fél adagot használjunk, az esetleges irritáció elkerülése miatt. Újszülötteknél ne használjuk, és csecsemőkorban is csak nagyon keveset. Érdemes megkérdezni a háziorvost, ha különböző gyógyszereket szedünk, vagy bizonyos betegségben szenvedünk.

 Száraz és hűvös helyen tartsuk, lehetőleg ne érje állandó napfény.